Πιστεύω ότι οι περισσότεροι γνωρίζετε την ROAR! Rock of Angels Records. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες hard rock/heavy metal δικσογραφικές εταιρείες της Ελλάδας, με πλήθος αξιόλογων κυκλοφοριών μέχρι σήμερα. Στην στήλη Made in Greece, αφιερωμένη καθώς είναι στα rock και metal πράγματα της χώρας μας, αποφασίσαμε ως Myth of Rock να ανοίξουμε κουβέντα με τον ιθύνοντα νου της ROAR!, Άκη Κοσμίδη, η οποία κουβέντα αποδείχθηκε πολύ ενδιαφέρουσα και άκρως αποκαλυπτική! Διότι η ROAR! δεν είναι ένα απλό record label… Κυρίες και κύριοι, με τιμή καλωσορίζουμε τον κο. Άκη Κοσμίδη, που απαντά στις ερωτήσεις μας με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο!

από τον Δημήτρη Ζαχαρόπουλο

Πότε και από ποιους ιδρύθηκε η Rock of Angels Records;

Η Rock of Angels Records ιδρύθηκε το 2013 από τον Άκη Κοσμίδη.

Ποιες είναι οι κεντρικές λειτουργίες/υπηρεσίες της Rock of Angels Records;

Η ROAR! Rock of Angels Records είναι το δισκογραφικό κομμάτι της εταιρείας μας, Infinity Entertainment Music. Η Infinity έχει αρκετές δραστηριότητες, με πρώτη τη δισκογραφία, που ναυαρχίδα της είναι η ROAR!, όμως υπάρχουν και άλλα labels, όπως η Growl και η 3C. Ως Infinity γίνονται κυρίως ψηφιακές κυκλοφορίες και από διαφορετικά είδη μουσικής.

Το δεύτερο σκέλος είναι το χονδρικό εμπόριο, αφού εκπροσωπούμε κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, διάφορες γνωστές, ανεξάρτητες εταιρείες, όπως οι Nuclear Blast, AFM, SPV, Frontiers, Season Of Mist, Metal Blade και πολλές άλλες.

Το τρίτο σκέλος είναι η λιανική πώληση μέσω του internet shop μας, www.musicmegastore.com όπου προσφέρουμε μία πολύ μεγάλη γκάμα από CD, βινύλια και merchandise.

Το τέταρτο σκέλος είναι η λειτουργία της Infinity ως εταιρία publishing, όπου διαχειριζόμαστε τα πνευματικά δικαιώματα καλλιτεχνών.

H Rock of Angels Records ανήκει εδώ και χρόνια στις μεγαλύτερες hard rock/heavy metal δισκογραφικές εταιρείες της Ελλάδας. Χρειάστηκε να περάσετε πολλά εμπόδια, να κάνετε πολλές θυσίες, ώστε να γίνει η ROAR! το μεγάλο label, που είναι σήμερα; Ποια γεγονότα ήταν τα πιο σημαντικά στην εξέλιξη της ROAR!;

Το ξεκίνημα ήταν ασφαλώς πολύ δύσκολο. Στο χρονικό σημείο που ιδρύθηκε η εταιρεία, η μουσική βιομηχανία ήταν –όπως και συνεχίζει να είναι- σε άσχημη κατάσταση. Καταφέραμε όμως, με μεγάλο ενθουσιασμό και πολλή δουλειά, να την φτάσουμε στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, δηλαδή να είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη δισκογραφική εταιρεία. Τα πιο σημαντικά γεγονότα ήταν η αποδοχή από γερμανικούς παράγοντες της metal σκηνής, καθώς ο ιδρυτής της ROAR!, Άκης Κοσμίδης, έζησε εκεί για περίπου 40 χρόνια. Καταφέραμε να εισχωρήσουμε βαθιά στην εκεί metal σκηνή από παλιές και νέες επαφές κι έπειτα εξαπλώθηκε η δραστηριότητα της εταιρίας σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Ακολούθησαν σημαντικές υπογραφές καλλιτεχνών, όπως οι Ashes of Ares, του θρύλου Matt Barlow, πρώην τραγουδιστή των Iced Earth, οι Steel Prophet, οι Mystic Prophecy και άλλες μπάντες που κατάλαβαν τον ενθουσιασμό και τη δυναμική της εταιρείας, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους.

Ποια ιδιώματα καλύπτει η δράση της εταιρείας; Τι μουσική πρέπει να παίζει μία μπάντα, για να απασχολήσει την RoaR;

Η ROAR! είναι μία κλασική heavy metal δισκογραφική εταιρεία. Η γκάμα της κυμαίνεται από AOR, rock, hard rock, heavy metal, power metal ως και thrash και modern metal.

Με ποια κριτήρια υπογράφετε μπάντες στην ROAR!;

Όταν μιλάμε για πρωτοεμφανιζόμενα σχήματα, το πιο σημαντικό είναι να μας αρέσει η μουσική. Θέλουμε να βλέπουμε τον ίδιο ενθουσιασμό που έχουμε κι εμείς για το hard rock/heavy metal, να είναι σε ιδανική περίπτωση μία ομάδα φίλων και να έχουν όρεξη για συναυλίες. Γενικά να είναι δραστήριοι γύρω από το συγκρότημά τους. Στις πιο “established” μπάντες, φυσικά μιλάνε και τα νούμερα των πωλήσεων κτλ.

Τι προτιμάτε πιο πολύ, να κλείνετε ελληνικές ή ξένες μπάντες;

Και τα δύο. Η ROAR! έχει αποδείξει έμπρακτα ότι έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει σημαντικά την ελληνική metal σκηνή. Κλείνουμε, όμως, και πολλά ξένα σχήματα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά και από την Αμερική. Στο roster μας έχουμε groups από Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία, Σουηδία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και ΗΠΑ.

Tι είναι πιο ωραίο, να βρίσκετε νέα ταλέντα ή να κλείνετε deal με ήδη γνωστές, μεγάλες μπάντες;

Πάλι και τα δύο. Για εμάς είναι σημαντικό το μείγμα, τα ταλέντα πάντα τα θέλουμε και προσπαθούμε να τα αναπτύξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όμως χρειάζονται οπωσδήποτε και οι μεγάλες, οι γνωστές μπάντες για μία εταιρεία και από την επιχειρηματική πλευρά και για τη φήμη της.

Για ποιους λόγους μία ανερχόμενη μπάντα θα πρέπει να προτιμήσει να υπογράψει στην Rock of Angels και όχι σε μία άλλη δισκογραφική εταιρεία;

Επειδή έχουμε τη δυναμική και την όρεξη ως εταιρεία να κάνουμε πολλά για τα groups. Έχουμε, όμως, και τα μέσα να το κάνουμε, διότι διαθέτουμε ένα από τα καλύτερα δίκτυα διανομής στην Ευρώπη, με την Soulfood/Good to Go/Rough Trade στον χώρο του φυσικού προϊόντος, έτσι ώστε τα προϊόντα μας να είναι σε όλα τα καταστήματα και τις μεγάλες αλυσίδες της Ευρώπης. Επίσης, με την Believe, διαθέτουμε ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία στο ψηφιακό κομμάτι, δηλαδή για streaming και download, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε σε όλα τα σημαντικά portals, όπως τα Spotify, iTunes, Amazon κτλ. Το τμήμα προώθησης έχει βαθιά γνώση στο digital marketing, όπως φυσικά και στο physical marketing. Διαθέτουμε πολλά εργαλεία, για να προωθήσουμε τα προϊόντα μας και σε κανάλια, όπως τα social media κτλ.

Πώς θα περιγράφατε το ελληνικό αγοραστικό metal κοινό; Είναι πιστό και ρομαντικό, όπως συνήθως λέγεται;

Ναι, το υπογράφουμε αυτό. Το ελληνικό metal κοινό είναι πιστό, έχει συλλέκτες που αγοράζουν τις κυκλοφορίες των αγαπημένων τους μπαντών και προσπαθούν να τις στηρίξουν όσο πιο πολύ μπορούν. Συνεχίζουν να αγοράζουν, λοιπόν, τα CD, βινύλια, boxset, merchandise, έστω κι αν ακούν στην καθημερινότητά τους την μουσική από το Spotify ή βλέπουν τα clips στο YouTube.

Πόσο δύσκολα κάνουν σήμερα τα πράγματα για μια δισκογραφική εταιρεία η ευρεία διαδοση του internet, το downloading κλπ.;

Κάθε πρόκληση και αλλαγή δημιουργεί κι ευκαιρίες. Είναι σημαντικό να βλέπουμε, λοιπόν, τις ευκαιρίες που προσφέρει το internet και να μην βλέπουμε μόνο τα αρνητικά, όπως, για παράδειγμα, την πτώση των πωλήσεων φυσικών προϊόντων. Για εμάς, είναι επιτακτικής σημασίας να παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις, τα νέα μέσα και εργαλεία που δημιουργούνται στον ψηφιακό χώρο.

Θα μπορούσες να επιλέξεις τρία από τα πλέον αγαπημένα σου albums, που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα από την Rock of Angels;

Αγαπάμε όλες μας τις κυκλοφορίες και τα συγκροτήματα, αλλιώς δεν θα τα είχαμε κυκλοφορήσει/υπογράψει. Όμως, αυτό που μπορώ να σας πω από την πλευρά των οπαδών και των πωλήσεων είναι ότι ο κόσμος έχει αγαπήσει ιδιαίτερα το “Metal Division” των Mystic Prophecy, το “Hair of the Dog” των Monument, το “Well of Souls” των Ashes of Ares/Matt Barlow και πολλά άλλα.

Υπάρχει κάποια μπάντα που θα θέλατε διακαώς να υπογράψει στην Rock of Angels; Αν ναι, ποια και γιατί;

Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε αν μιλάμε για τις μπάντες, τις οποίες «φτάνουμε» με τις δυνατότητες που έχουμε σήμερα ή γενικά ποιες μπάντες θα θέλαμε να έχουμε στο roster. Αν μιλάμε γι’ αυτές που έχουμε τη δυνατότητα να υπογράψουμε, σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε επαφές με αρκετές τέτοιες μπάντες και ευελπιστούμε να κλείσουμε σύντομα μία-δύο από αυτές, ώστε να κάνουμε τις ανακοινώσεις. Αν μιλάμε γενικά, θα μας ενδιέφερε συνεργασία με groups, όπως οι Iced Earth, Hammerfall, Helloween και γενικά οποιοδήποτε από τα μεγαθήρια του heavy metal.

Υπάρχει κάποια μπάντα που δεν υπογράψατε και μετά το μετανιώσατε;

Δεν θυμάμαι να μην έχουμε υπογράψει κάποιο group που μας άρεσε, εφόσον είχαμε τη δυνατότητα να το υπογράψουμε.

Τα δισκογραφικά συμβόλαια που υπογράφετε με τις διάφορες μπάντες είναι πάνω-κάτω όμοια, όσον αφορά τους όρους, ή αλλάζουν ανάλογα με το μέγεθος ή την αξία της μπάντας;

Έχουμε ένα standard συμφωνητικό, το οποίο φυσικά διαμορφώνεται διαφορετικά σε κάποια σημεία, ανά περίσταση και διαφέρει φυσικά από μπάντα σε μπάντα, στο οικονομικό κομμάτι.

Πολλοί λένε ότι στις μέρες μας δεν κυκλοφορούν καλοί δίσκοι. Τι θα απαντούσατε σε αυτούς;

Ότι μετά από σαράντα πέντε χρόνια στον χώρο του rock και metal, μπορώ να πω ότι αυτό το λέγαμε και στο παρελθόν. Φυσικά υπήρχαν πάντα κατά διαστήματα, ιδιαίτερες φάσεις με ιστορικές εξελίξεις. Όπως, για παράδειγμα, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, με groups, όπως οι Deep Purple, Black Sabbath και Led Zeppelin, μετά τα ‘80s με το NWOBHM, τα ‘90s με τις δικές τους μεγάλες μπάντες κτλ. Ίσως, πάντως, έχουν ένα δίκιο όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο για τις ημέρες μας, διότι όντως περιμένουμε το “next big thing”…

Το μήνυμά σας προς τους hard rock/heavy metal οπαδούς, που περιμένουν εναγωνίως να ακούσουν τις νέες κυκλοφορίες της Rock of Angels Records.

Σύντομα θα έχουμε ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις για νέες υπογραφές. Προς το παρόν, μπορώ να σας πω ότι ξεκινώντας από το τέλος του 2020, με κυκλοφορίες ελληνικών συγκροτημάτων όπως Phase Reverse και Full House Brew Crew, του Βαγγέλη Καρζή, το 2021 θα είναι γεμάτο metal και εκπλήξεις.


 www.roar.gr

www.musicmegastore.com

infinity-entertainment.eu

https://www.facebook.com/RockofAngelsRecords/

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
 

 

 

Ποδαρικό στην στήλη Made in Greece κάνουμε με τον Χρήστο Παπαδάτο και το No Remorse Records! Ένα από τα πιο ιστορικά hard rock και heavy metal δισκοπωλεία της Αθήνας, το No Remorse Records είναι γνωστό σε κάθε φίλο της σκληρής μουσικής στην Ελλάδα. Πέρα από δισκοπωλείο, το οποίο έχει δυνατή παρουσία και στο διαδίκτυο (βλέπε τη διεύθυνση https://www.noremorse.gr/), No Remorse Records λέγεται και η δισκογραφική εταιρεία, που ίδρυσε ο Χρήστος Παπαδάτος και η οποία αριθμεί πάρα πολλές αξιόλογες κυκλοφορίες μέχρι σήμερα. Στις γραμμές, που ακολουθούν, μπορείτε να διαβάσετε την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, που είχαμε με τον Χρήστο, ο οποίος απάντησε πρόθυμα σε κάθε μας ερώτηση. Στην στήλη Made in Greece, το Myth of Rock θέλει να αφουγκραστεί τον παλμό της ελληνικής rock/hard rock/heavy metal σκηνής (και κουλτούρας) και μια συνέντευξη με τον πολύ συμπαθή Χρήστο Παπαδάτο είναι η καλύτερη αρχή! No Remorse Records, λοιπόν!

από τον Δημήτρη Ζαχαρόπουλο


Γεια σου Χρήστο, πώς τα πέρασες στο lockdown λόγω του κορωνοϊού;

Σε ευχαριστώ για τη πρόσκληση! Αν θέλεις να το πιστέψεις, τη περίοδο του lockdown κουράστηκα ακόμα περισσότερο, αφού ήταν οι μέρες που μετακόμισε το κατάστημα σε νέο, μεγαλύτερο και πιο κεντρικό χώρο, στην Ακαδημίας 81. Οπότε αυτό το διάστημα, δούλευα όλη μέρα, κάθε μέρα!

Είσαι ο ιδιοκτήτης του δισκοπωλείου Νο Remorse Records. Θα ήθελα, λοιπόν, για αρχή να μας εξιστορήσεις πώς ξεκίνησες το No Remorse Records.

Πάμε πολλά χρόνια πίσω, στη δεκαετία του ’90, όπου έκανα ερασιτεχνικά κάποιες αγοραπωλησίες, μέχρι τη στιγμή που αποφάσισα να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση και ξεκίνησα τον Φεβρουάριο του 1998. Σκοπός ήταν να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική που αγαπάω και ταυτόχρονα, να καλύψω κάποιες ανάγκες της αγοράς σε κυκλοφορίες του ευρύτερου metal χώρου.

Πώς επέλεξες να ονομάσεις το μαγαζί Νο Remorse Records;

Motörhead. Απλά και όμορφα.

Κυρίως ποια ιδιώματα καλύπτονται στο No Remorse Records; Θα βρει κανείς μόνο καινούργια (αχρησιμοποίητα) ή και second hand CDs/βινύλια κ.λπ.;

Κυρίως το φάσμα του παραδοσιακού metal ήχου, κλασικό heavy, power, doom, NWOBHM, thrash, αλλά και αρκετό hard rock. Νέες και παλιότερες κυκλοφορίες, καινούρια και second hand και φυσικά αρκετές σπάνιες και private εκδόσεις, οι οποίες είναι και ένα επιπλέον ατού του καταστήματος, μαζί με πολλές Japan εκδόσεις, όλα σε CD και βινύλιο. Το τελευταίο καιρό, έχει γίνει ένα γενικότερο «άνοιγμα» σε νέες κυκλοφορίες από όλα τα είδη του ευρύτερου σκληρού ήχου, όπως και σε t-shirts.

Το μαγαζί υπάρχει πολλά χρόνια πριν τη δημοσιονομική κρίση του 2010 στην Ελλάδα. Πώς βίωσες την κρίση αυτή ως ιδιοκτήτης επιχείρησης στην Ελλάδα;

Δεν ήταν εύκολο γιατί συνοδεύτηκε με τη περίοδο που άρχισε να μεγαλώνει το τμήμα της δισκογραφικής, οπότε χρειάστηκε επένδυση σε χρήμα, χρόνο και αρκετή δουλειά. Το γεγονός ότι το κατάστημα και η δισκογραφική απευθύνεται σε παγκόσμιο κοινό (μέσω και του online καταστήματος), ήταν σαφώς ένας σημαντικός λόγος που η εταιρία άντεξε και έκανε το επόμενο βήμα, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Πώς είναι σήμερα, στην εποχή του internet και του downloading, τα πράγματα για ένα δισκοπωλείο;

Νομίζω πως η απάντηση είναι γνωστή. Η ψηφιακή εποχή έφερε την ταχύτητα, η οποία ταχύτητα σιγά σιγά εξελίχθηκε και με αρνητικό τρόπο σε πολλά πράγματα. Όταν τα έχεις όλα δίπλα σου με το πάτημα ενός κουμπιού, δεν θα δώσεις την απαιτούμενη προσοχή στη δημιουργία. Είτε πρόκειται για ένα μουσικό album που θα «κατεβάσεις» ή θα ακούσεις στα γρήγορα στο YouTube (χωρίς καν με το σωστό ήχο), είτε για μια ταινία που πάλι δεν θα δεις όπως πρέπει, είτε για ένα βιβλίο που θα διαβάσεις στα γρήγορα σε PDF ή ακόμα χειρότερα, διαβάζοντας μόνο τους «τίτλους» σε κείμενα και άρθρα, νομίζοντας πως έτσι έχεις κατανοήσει και μάθει το περιεχόμενο. Έχουμε φτάσει στην εποχή που αλλάζουμε απόψεις μόνο σε υπολογιστές και για να συζητήσει κάποιος, πρέπει πρώτα να «γκουγκλάρει» το θέμα. Ευτυχώς βέβαια, πάντα θα υπάρχει και ο άνθρωπος με σεβασμό και εκτίμηση στον καλλιτέχνη, την τέχνη και την μουσική, που θα θέλει να την κατανοήσει και να την αφουγκραστεί στην πλήρη της μορφή, το φυσικό προϊόν, δίνοντας πάντα και τον χρόνο που αρμόζει στο έργο.

Ως ιδιοκτήτης του No Remorse, θα ήθελα να μου περιγράψεις τον Έλληνα metalhead ως αγοραστή δίσκων. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Είναι πιστός και παραδοσιακός, όπως λέγεται;

Είναι πιο περίπλοκο το θέμα και δεν υπάρχει κάποιο στάνταρ, γιατί πολύ απλά, ήταν διαφορετικός ο μεταλλάς της δεκαετίας του ’80, διαφορετικός αυτός των ‘90s, των ‘00s και φυσικά ο σημερινός έφηβος, αν και σήμερα είναι απειροελάχιστοι οι έφηβοι που ακούνε metal. Σε όλα αυτά, παίζουν ρόλο και τα διαφορετικά ιδιώματα που ακούει κάποιος, όπως και το πώς αντιλαμβάνεται αυτός το metal. Metal μπορεί να σου πει κάποιος τους Judas Priest, metal κάποιος άλλος τους Mastodon και ταυτόχρονα να τους χωρίζει ένας ωκεανός διαφορετικών απόψεων, αφού έχουν διαφορετική προσέγγιση στην μουσική, αλλά ο καθένας με τον τρόπο του να στηρίζει αυτό που ακούει. Γενικώς, όπως τη βρίσκει ο καθένας!

Το No Remorse, πέρα από φυσικό κατάστημα, είναι και online shop. Θεωρείς ότι το σωστό δισκοπωλείο πρέπει να έχει παρουσία και στο internet τη σήμερον ημέρα;

Σαφέστατα. Είναι αυτό που λέγαμε παραπάνω για το «κουμπί δίπλα σου». Αυτό είναι ένα από τα θετικά πράγματα που σου παρέχει το διαδίκτυο, αφού μπορεί ο οποιοσδήποτε να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο, να κάνει έρευνα αγοράς και ταυτόχρονα να χτίσει και δεσμούς εμπιστοσύνης με κάποιο κατάστημα, το οποίο θα βρίσκει πάντα τρόπο να τον εξυπηρετεί.

Τι προτιμάς πιο πολύ, να έρχεται ο μεταλλάς, να ψάχνει δίσκους, να σε ρωτάει και τη γνώμη σου για κάποιες κυκλοφορίες ή να καταναλώνει μέσω internet με δύο – τρία κλικ;

Κρίνοντας από τον εαυτό μου, πάντα είναι διαφορετική η φυσική παρουσία, αλλά έτσι έχω μάθει εγώ. Κάποιος νεότερος μπορεί να σκέφτεται διαφορετικά. Πάντως, υπάρχουν πολλοί φίλοι και πελάτες που τους έχω βάλει να ακούσουν κάτι όλα αυτά τα χρόνια και δεν το ξεχνάνε ποτέ! Η έκπληξη, ο αιφνιδιασμός, η πρόταση, οι συζητήσεις, όλα στο φυσικό τους χώρο. Νομίζω είναι καλύτερο στέκι το δισκάδικο σε σχέση με το messenger chat room.

Αν σου έλεγαν ότι μπορείς να πουλάς δίσκους μόνο μέσω του e-shop, πώς θα ένιωθες;

Σίγουρα θα γλίτωνα ενοίκια, ρεύμα, προσωπικό και θα έκανα τη δουλειά με παντόφλα και σορτσάκι από τον καναπέ! Πέρα από τη πλάκα, δεν ξέρω, αλλά είναι όμορφο να βλέπεις τον κόσμο να έρχεται, να ψάχνει δίσκους και CD, να γουστάρει, όταν βρίσκει αυτό που θέλει, να σε ρωτάει και να συζητάτε. Όλα αυτά είναι μέρος της σκηνής, γιατί πολύ απλά η (πραγματική) σκηνή είναι περισσότερα πράγματα από αυτό που μπορεί να έχουν κάποιοι στο μυαλό τους.

Εσύ Χρήστο, ποια ιδιώματα του rock/metal προτιμάς; Οι αγαπημένες σου μπάντες ποιες είναι;

Θα έλεγα πως είμαι παραδοσιακός τύπος και οι μεγάλες μου αγάπες είναι κλασικά σχήματα, όπως οι Motörhead, Running Wild, Black Sabbath, Dio… και άλλοι πολλοί!

Το No Remorse Records είναι και δισκογραφική εταιρεία, εκτός από δισκοπωλείο. Πότε και πώς αποφάσισες να ανοίξεις τη δισκογραφική εταιρεία;

Ήταν μια απόφαση που ήρθε εύκολα γιατί πολύ απλά, έπρεπε να καλυφθούν κάποιες απαιτήσεις της αγοράς. Ξεκινώντας με επανεκδόσεις σπάνιων albums, φτάνοντας και σε νέες παραγωγές, ακόμα και καταξιωμένα σχήματα. 

Τι σού αρέσει πιο πολύ να κάνεις μέσω της No Remorse Records: επανακυκλοφορίες παλαιών δίσκων ή καινούργιες κυκλοφορίες νέων συγκροτημάτων;

Όλα έχουν τη χάρη τους και το κάθε project έχει τη δική του ιστορία, άλλες απλές, άλλες περίπλοκες, άλλες βιβλίο ολόκληρο, αλλά όταν το ολοκληρώσεις, υπάρχει ικανοποίηση. Υπάρχουν διαφορετικών ειδών επανακυκλοφορίες, είτε κάποια σπάνια albums (π.χ Sortilege, Emerald), είτε κυκλοφορίες που «στήνουμε» εμείς με σπάνιο υλικό που μπορεί να ήταν ένα EP και διάφορα ακυκλοφόρητα κομμάτια (π.χ. Virtue, Randy) παρουσιάζοντας κάτι νέο, είτε κάτι που δεν είχε κυκλοφορήσει ποτέ αγγίζοντας τα όρια του μύθου (π.χ. Thynn Ice), ακόμα και απλές επανακυκλοφορίες γνωστών σχημάτων (π.χ. Virgin Steele) ή κυκλοφορίες που δεν είχαν βγει ποτέ σε συγκεκριμένο format (π.χ. Coroner). Οι νέες κυκλοφορίες είναι άλλο κεφάλαιο και θέλει περισσότερη δουλειά, αφού πρέπει να υπολογίσουμε και το promotion της νέας κυκλοφορίας μεταξύ άλλων, καθώς και ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργατών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει εξ αρχής συνεργασία με τη μπάντα, όπου αν θέλουν τους καθοδηγούμε. Χαίρομαι, γιατί ανάμεσα στις νέες παραγωγές, έχουμε κατορθώσει να δημιουργήσουμε, σε συνεργασία με τους μουσικούς, κάποια albums που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στο χώρο τους, όπως οι δουλειές των Eternal Champion και Riot City.

Τι προσόντα πρέπει να έχει μία νέα μπάντα για να υπογράψει με την No Remorse Records;

Ξεκινάμε με το να μου αρέσει και βλέπουμε! Τα υπόλοιπα από εκεί και έπειτα, αλλά χρειάζεται ταλέντο, σοβαρότητα, όραμα, πίστη σε αυτό που κάνουν, να ταιριάζουν φυσικά με το προφίλ της εταιρίας και να ακούνε. Δεν θα χάσουν.

Χρήστο, θα ήθελα να επιλέξεις τρία albums, που θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες μέρες μέσω της No Remorse Records και τα οποία πιστεύεις ότι θα αρέσουν πολύ.

Τους επόμενους μήνες εννοείς, αφού καμία εταιρία δεν βγάζει albums ανά μέρες… Μόλις κυκλοφόρησαν τα νέα studio albums των Northwind και Shok Paris, τα πρώτα μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες για την κάθε μπάντα και αυτό έχει τη δική του βαρύτητα, ενώ τον Σεπτέμβριο κυκλοφορεί το νέο album των Hittman, το οποίο είναι φανταστικό! Βέβαια, έχουμε ήδη δρομολογήσει κάποιες κυκλοφορίες για αργότερα που θα κάνουν μεγάλη αίσθηση στη παγκόσμια σκήνη. Το κάθε πράγμα στο καιρό του!

Υπάρχει κάποιο παλιό, αγαπημένο σου album, γνωστό ή obscure, που θα ήθελες να επανακυκλοφορήσεις μέσω της No Remorse Records, αν σού δινόταν η ευκαιρία;

Αν μου έλεγες πριν 25 χρόνια πως θα συνεργαζόμουν με μπάντες, όπως οι Heavy Load, Heir Apparent και Virgin Steele, μπορεί να μη σε πίστευα, αλλά τελικά, τίποτε δεν είναι απίθανο. Έχοντας κυκλοφορήσει ήδη αρκετά από τα αγαπημένα μου albums, οι επόμενοι στόχοι είναι συγκεκριμένοι και κάποιους από αυτούς θα τους μάθετε on time.

Καλημέρα! Ή να πω καλησπέρα;! Όπως και να έχει, είστε στο site του Myth of Rock και πιο συγκεκριμένα, αφού κλικάρατε στον τίτλο Made in Greece, βρεθήκατε να διαβάζετε ένα κείμενο στα Ελληνικά! Ναι, στο αγγλόφωνο Myth of Rock! Όχι, δεν κάνετε λάθος – η στήλη Made in Greece είναι μια καινούργια στήλη του site και θα είναι στα Ελληνικά – μόνο! Ας συστηθούμε, όμως.

Το Made in Greece είναι αφιερωμένο στον κόσμο του ελληνικού rock και metal, είναι η στήλη του περιοδικού, που θα παρουσιάζει τις προσωπικότητες του εγχώριου rock και metal, είναι ένα νέο κεφάλαιο, που σκοπό του έχει να καλύψει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες της ζωής στον μικρόκοσμο του ελληνικού rock και metal. Αυτό θα γίνεται μέσω τριών – κυρίως -  τρόπων παρουσίασης, είτε μέσω κειμένου/άρθρου που θα αφορά το εκάστοτε θέμα ή την εκάστοτε προσωπικότητα είτε μέσω συνέντευξης με την εκάστοτε προσωπικότητα είτε μέσω συνδυασμού των δύο, δηλαδή κειμένου/άρθρου και συνέντευξης.

 Στο Made in Greece μας ενδιαφέρει μόνον ο κόσμος του ελληνικού rock και metal. Για να αφιερωθεί χώρος σε κάτι ή κάποιον στην στήλη αυτή, πρέπει να αφορά άμεσα ή έμμεσα την rock και metal μουσική. Και δεύτερον, πρέπει να αφορά άμεσα ή έμμεσα το rock και το metal στην Ελλάδα. Όχι άλλης χώρας, όχι της παγκόσμιας σκηνής, παρά μόνον της χώρας μας, της ελληνικής σκηνής.  Μία σημαντικότατη επισήμανση εδώ, όμως. Στο Made in Greece πρόκειται να ασχοληθούμε και με κάτι ή κάποιον μη μουσικό, που ωστόσο θα έχει σχέση με τον rock και metal τρόπο ζωής, που θα έχει σχέση με την κουλτούρα του εν Ελλάδι rock και metal. Ένα σχολικό παράδειγμα είναι αυτό  του tattoo artist: αυτός δεν είναι μουσικός, δεν ασχολείται με την μουσική, αλλά συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την rock και metal κουλτούρα και νοοτροπία! Άρα ο tattoo artist θα παρουσιασθεί στο Made in Greece!

 Πρέπει να σημειώσουμε και κάτι άλλο. Δε θα παρουσιάζονται μπάντες του εθνικού rock και metal, δε θα μπαίνουν τα νέα της εγχώριας rock και metal σκηνής ούτε συνεντεύξεις με Έλληνες μουσικούς. Για αυτά υπάρχουν η στήλη της δισκοκριτικής και η στήλη The Greek Way. Το Made in Greece αφορά όλους τους υπόλοιπους ήρωες της ελληνικής rock και metal ζωής, που καθόλου λίγοι δεν είναι: άνθρωποι των εταιρειών, recording engineers, παραγωγοί, δημοσιογράφοι, managers, πωλητές δίσκων, DJs και λοιποί! Ο κατάλογος είναι μακρύς και τελειωμό δεν έχει!

 Ένα τελευταίο σημείο που πρέπει να εξηγηθεί είναι αυτό της γλώσσας. Για ευνόητους λόγους προτιμήσαμε να γράφεται το Made in Greece στα Ελληνικά. Αφορά Έλληνες, ενδιαφέρει Έλληνες, διαβάζεται από Έλληνες. Κατά τα άλλα, το site του Myth of Rock παραμένει αγγλόφωνο.

 Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και την προσοχή σας. Τα ωραία είναι μπροστά, και στο Made in Greece και στο όλο site! Μείνετε συντονισμένοι, διότι έχουμε πολλάαα να πούμε και ετοιμάζουμε την παρθενική παρουσίαση του Made in Greece! Rock n’ Roll forever!

Δημήτρης Ζαχαρόπουλος